Bortom CV:t – om rekrytering med mänskligt fokus
Mycket har hänt här på Online vad gäller rekrytering de senaste åren. Dels har vi lärt oss ett och annat vad gäller strategi, men dessutom har den genomsnittliga anställningslängden ökat. Så här tänker vi kring rekrytering – och det här ska du tänka på om du vill bli en av oss.
”Jag sållar givetvis bland ansökningarna och försöker få en känsla för personer som vill något. Att vara driven som person, det är en viktig egenskap,” säger Malin Öman, rekryteringsansvarig på Online i Umeå. ”Men jag har sett flera gånger, historiskt sett, att de som kanske inte sett mest lovande ut baserat på deras ansökan sedan blivit några av våra bästa säljare. Det är inte alla som lägger så mycket krut på det där med CV:n – alla vet inte ens hur man ska göra för att det ska bli bra. Men jag brukar se mellan fingrarna på det och försöker att ge folk en chans.”
Kravprofil och varningsklocka
Till grund för rekryteringsarbetet finns förstås en kravprofil som bland annat fastställer att avklarad grundläggande gymnasieutbildning är ett krav. I övrigt är det viktigt att kandidaten visar på något slags driv eller ambition. Det kan vara så enkelt som att hen jobbat extra under sin studietid eller på andra sätt visar på nyfikenhet och en vilja att utvecklas och lära sig mer.
Något annat som är viktigt är att kunna hantera motgångar. ”Det kan nästan fungera som en varningsklocka ibland om en kandidat har lyckats med allt genom livet och varit bäst i klassen i skolan och i idrotten och allt,” säger Malin. ”I försäljningen kommer man förr eller senare att misslyckas med något, och om man aldrig har hanterat motgångar så blir det en krasch då att känna att man faktiskt inte är bäst på allt.”
En rekryteringsprocess som fungerar
Vad gäller rekryteringsprocessen så börjar det oftast med en annons på en webbplats eller i sociala medier, och personal kan ibland tipsa passande vänner och bekanta om lediga jobb. ”Det är svårt ibland, men det märkt rätt tidigt om någon bara skickat in en ansökan för sakens skull och inte lagt ned någon tid alls på det. Det behöver inte vara så snyggt och prydligt, men det är klart att innehållet spelar roll och att vi vill se att folk ansträngt sig,” säger Malin. ”Men det handlar jättemycket om att visa att man verkligen vill jobba.”
När ansökningar har gåtts igenom kallas ett större antal på en första intervju, oftast digitalt, och de som går vidare får komma in på ytterligare en intervju. ”Jag träffar otroligt många personer i intervjuer – hellre för många än tvärtom,” säger Malin. ”Så många av våra riktiga guldkorn har kommit in på grund av att vi gav dem en chans. Ibland har det till och med hänt att någon sökt flera gånger innan vi till slut bjudit in dem till intervju och insett att de passar perfekt, och då är det ju inte utan att jag fått mig en tankeställare.”
Att fler och fler väljer att stanna kvar på Online är ett kvitto på många saker – det handlar om arbetsmiljö, om att bli bra behandlad på jobbet, om onboardingprocessen och själva arbetsuppgifterna. Men det handlar också om en rekryteringsstrategi som fungerar. ”Personal som blir anställda och stannar kvar, det är det bästa betyget vi kan få,” säger Malin. ”Vi har verkligen gått framåt när det gäller det här, och vi hoppas att det kan uppmuntra fler att våga söka. Vi stänger inga dörrar.”